Onderverzekering & oververzekering van jouw aut0

Onderverzekering en oververzekering van je auto… Wat betekent dat precies? Komt het vaak voor in Nederland? En hoe ga je dit tegen? Allemaal belangrijke vragen met betrekking tot het té goed of juist niet goed genoeg verzekeren van jouw auto.

Oververzekeren & onderverzekeren

Begrippen als ‘onderverzekering’ en ‘oververzekering’ zijn relatief en subjectief van aard. Ze zijn ook nog eens onderhevig aan context en individueel referentiekader. Zo kun je levenslang enorm onderverzekerd zijn… Maar zolang zich géén schade voordoet, zul je dit nóóit merken en pakt onderverzekering zelfs positief uit.

Anderzijds kun je jarenlang oververzekerd zijn en duizenden euro’s per maand aan ogenschijnlijk nutteloze premies betalen… Maar mócht het tegen alle verwachtingen in tóch een keer gruwelijk misgaan, dan kan één enkele schade qua uitgekeerd geldbedrag talloze jaarpremies overstijgen. Dus ook oververzekering kán in theorie gunstig uitpakken.

Héél veel Nederlanders zijn oververzekerd…

Hoe dan ook zijn héél veel Nederlanders in algemene zin oververzekerd. Althans, gemiddeld genomen… Er worden namelijk opvallend veel verzekeringen afgesloten om zélfs de meest onwaarschijnlijke risico’s te in te dekken. Dit onder het motto: “maar ALS er iets gebeurt…”.

Je bent sowieso kwalitatief oververzekerd als de dekking van je verzekeringen hoger is dan het financiële risico dat je loopt. Stel je hebt een inboedelverzekering afgesloten met een dekking van 100.000 euro… Terwijl de waarde van jouw inboedel slechts 50.000 euro bedraagt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *